marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Horațiu Mălăele, premiat la TIFF alături de Oliver Stone și Geoffrey Rush

Final de festival de film la Cluj, cu nume mari pe scena laureaților, unde publicul românesc a putut vedea și două dintre marile staruri ale Hollywoodului.

Horațiu Mălăele, premiat la TIFF alături de Oliver Stone și Geoffrey Rush
Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a desemnat laureații, care și-au așteptat îndelung premiile și aplauzele.
 
După un Master Class de excepție, actorul Geoffrey Rush a primit Premiul pentru Întreaga Carieră, la fel și Oliver Stone, al cărui documentar „Nuclear“ a avut o proiecție specială.


 
La fel de așteptat la TIFF a fost și Horațiu Mălăele, care a primit Premiul de Excelență la TIFF și al cărui film, „Piciu“, care la lansarea din 1984 a atras un million și jumătate de spectator în sală, a fost proiectat la Cinema Arta, în prezența maestrului. Parte din programul festivalului, acesta a susținut și show-ul „Sunt un orb“ la Cinema Florin Piersic, sâmbătă seară.
 
De la debutul său din 1974, cu rolul principal din „Muntele ascuns“, Horațiu Mălăele a lucrat cu unii dintre cei mai importanți regizori români, printre care Geo Saizescu („Secretul lui Bachus“, 1984), Alexandru Tatos („Secretul armei secrete“, 1988) și Ion Popescu Gopo („Maria Mirabela în Tranzistoria“, 1989). 


 
În 1984 a interpretat rolul unui dascăl în „Piciu“, ultimul film regizat de Iosif Demian înainte de plecarea din țară, pe un scenariu scris de Mircea Diaconu. Distribuția filmului îi include pe Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu și Diana Lupescu.
 
În 1992, rolul din „Divorț... din dragoste“ (r. Andrei Blaier), cel al unui tânăr nevoit să-și destrame mariajul din cauza absurdității sistemului comunist, i-a adus premiul de interpretare la Festivalul de la Costinești. În 1994 a fost distribuit de Mircea Daneliuc în comedia „Această lehamite“, iar apoi în „Ambasadori, căutăm patrie“ (2003). Dintre rolurile recente, poate cel mai cunoscut și iubit de public este cel al lui Ilie Moromete din „Moromeții 2“ (r. Stere Gulea, 2018), pentru care a primit o nominalizare la Premiile Gopo. Horațiu Mălăele a lucrat și în coproducții internaționale, cu regizorii Costa Gavras („Amen“, 2001) și Robert Guédiguian („Armata crimei“, 2009).


 
Ca regizor, a semnat „Nunta mută“ (2008), „Funeralii fericite“ (2012) și „Luca“ (2020), toate trei avându-l ca scenarist pe Adrian Lustig.
 
În teatru a obținut un număr impresionant de premii. Nu în ultimul rând caricaturist și scriitor, Mălăele a expus în peste 30 de expoziţii circa 3.000 din creaţiile sale şi a fost redactor şef al publicaţiei „Satirul“. A publicat două cărţi autobiografice: „Horaţiu despre Mălăele“ (2008) şi „Rătăciri“ (2012).
 
FOTO: Chris Nemeș, Andreea Popa, TIFF

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies