marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

The Help, filmul fenomen al verii in SUA a picat testul istoriei: 10 pelicule care au ciopartit istoria

Ultimul film istoric care a cucerit America este drama The Help a Emmei Stone. Filmul lider de box office a fost numit de Hollywood Reporter pelicula fenomen a verii in State dupa ce a strans 70 de milioane de dolari in 10 zile insa a starnit si controverse uriase. Istoricii si criticii de film l-au acuzat ca este plin de inexactitati si ca a ciopartit istoria. www.businessinsider.com scrie ca filmul se inscrie pe o lista lunga pe care apar titluri celebre ca 300 sau Alexandru regizat de Oliver Stone, dar si capodopere ca Gladiatorul sau Amadeus care au fost acuzate si ele ca au masacrat istoria.

1. The Help ( 2011) este adaptarea bestsellerului scris de Kathryn Stockett despre viata servitoarelor de culoare din Jackson in anii '60 care le curatau locuintele albilor si aveau grija de copii insa erau tratate ca niste fiinte inferioare. Intriga filmului - Skeeter (Emma Stone) o tanara de familie buna care s-a intors de la facultatea vrea sa scrie o carte despre servitoarele negrese si experientele lor. "Adevarata problema a acestor femei care au acceptat sa-si spuna oful nu era insa dispretul cu care erau tratate de patroanele lor albe, ci faptul ca erau violate si chiar ucise" a declarat profesorul universitar Melissa Harris-Perry care a incercat sa explice cat de plin de inexactitati este filmul care a ajuns un "summer hit".

2. Amadeus (1984): o drama despre munca, talent si divinitate care spune povestea compozitorului Salieri. Filmul lui Milos Forman a luat 8 Oscaruri insa a fost acuzat ca prezinta o imagine eronata despre moartea lui Mozart. Pelicula se inspira din viata cunoscutului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart si sustine ca acesta a fost otravit de Antonio Salieri, compozitorul de curte al Imparatului Iosif al doilea.

3. Braveheart (1995): scenaristul Randall Wallace a fost acuzat de o multime de erori istorice. Eroul filmului William Wallace a fost in realitate un soi de cavaler si nu un om obisnuit asa cum il portretizeaza Mel Gibson in drama care a luat 5 Oscaruri. Tatal lui Wallace nu a fost ucis de englezi ci a luptat alaturi de ei pentru favoruri politice. Interesul lui pentru regina Isabella este o pura fictiune, regina avea doar 2 ani la acea data. Kiltul atat de faimos in film a aparut ca obiect de imbracaminte 3 secole mai tarziu. Inexactitatile din pelicula sunt celebre insa aceste lucruri nu l-au facut sa fie mai putin spectacular.

4.The Patriot (1998): spune povestea lui Benjamin Martin ( Mel Gibson) si este inspirat de soarta a sute de colonisti care, in preajma declansarii Razboiului American de Independenta n-aveau nici o apartenenta politica.

Spre deosebire de personajul lui Gibson care in film invinge de unul singur o intreaga unitate britanica, eroul din care s-a inspirat personajul sau a  fost un proprietar de sclavi care ucidea indienii Cherokee pentru distractie si isi viola sclavele. Filmul a fost acuzat si de faptul ca a atribuit britanicilor niste crime pe care nu le-au comis.  The New York Times a scris despre The Patriot ca este "pentru istorie ceea ce Godzilla este pentru biologie"

5.Gladiatorul (2000): OK, este GENIAL, dar a ciopartit si el istoria. Dupa ce filmul a devenit o senzatie de box office iar Russell Crowe cel mai seducator gladiator din toate timpurile, istoricii au sarit sa-l critice. In realitate Commodus ( jucat de Joaquin Phoenix) despre care in film se lasa de inteles ca ar fi indragostit de sora sa, Lucilla si este acuzat de patricid nu era deloc implicat intr-o relatie incestuoasa: si-a ucis sora pentru ca planuise asasinatul sau. Iar tatal sau, Marcus Aurelius, a murit de variola.

6. Pearl Harbor (2001): Daca personajele filmului sunt bazate pe George Welch si Kenneth M. Taylor, ambii locotenenti in Fortele Aeriene Speciale, in realitate, nu au fost niciodata implicati intr-un triunghi amoros, asa cum se intampla in film. Si nici nu au fost in raidul Doolittle, primul atac al fortelor americane asupra japonezilor. Pe langa toate acestea, regizorul filmului a folosit aparate ca radio cu transmisie pe distanta lunga, ce nu existau pe vremea atacului de la Pearl Harbor. De asemenea, au fost folosite elemente de recuzita care nu se potriveau anilor in care are loc actiunea.

7. Marie Antoinette (2006): Viata sexuala dintre Maria Antoaneta si Louis al XVI-lea este subiectul principal in jurul caruia se desfasoara actiunea filmului. In versiunea lui Sofia Ford Coppola, regelui Louis al XVI-lea ii este frica de sex - in realitate, se pare ca suferea de o boala, ce mai tarziu a fost vindecata printr-o operatie, ce i-a permis ulterior sa poata face copii.

8. Apocalypto (2006): a fost catalogat  drept un film confuz iar cativa profesori universitari l-au acuzat pe Gibson ca a confundat maiasii cu aztecii. Viata maiasilor si regulile sociale pe care Mel Gibson le prezinta in filmul sau sunt pline de greseli. In film, regelui Soarelui, Kukulkan, i se ofera sacrificii umane, conform obiceiului. In realitate, nu a existat nici un astfel de sacrificiu.

9. Elizabeth: The Golden Age (2007) Pe langa faptul ca exista o diferenta mare intre varsta lui Cate Blanchett (37 de ani) si varsta pe care o avea regina Elisabeta (52 de ani) in perioada ilustrata in film, regina nu a fost niciodata curtata de Ivan Cel Groaznic, asa cum este prezentat in film, mai ales ca in realitate, in perioada in care are loc actiunea, Ivan cel Groaznic era mort. Si nici nu calarea neinfricata cu o sabie, ci avea un baston si calarea stand pe sa pe o parte.

10. 10.000 B.C. (2008): In nici un caz mamuti lanosi nu au ajutat la construirea piramidelor, asa cum se intampla in filmul lui Roland Emmerich. Si piramidele nu au inceput sa fie construite mai devreme de 2.500 B.C. Iar tigrii cu colti sabie disparusera, asa ca nu aveau de ce sa fie prezenti pe ecran.




 

Cele mai citite

Tom Hanks spune drama marinarilor capturați de pirații moderni

Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies