10. Neil McCauley – Heat (1995)
Regie: Michael Mann
McCauley este un spargator de banci extrem de calculat care nu ezita sa-si paraseasca iubita in 30 de scunde, daca simte "caldura" de dupa colt. Dar acest lup singuratic este bantuit de ganduri melancolice care nu-i dau pace si care-l trimit in final intr-o batalie fatala a prioritatilor.
Stiati ca a refuzat sa faca repetitii pentru celebra scena a cafelei in care se vede fata-n fata cu Al Pacino pentru a se pastra fresh pentru camera?
9. Jack Walsh – Midnight Run (1988)
Regie: Martin Brest
Pana in ’88 Bobby D jucase deja toate rolurile complexe de criminal, violator si psihopat violent care i-au compromis CV-ul. Solutia? Rolul din “Midnight Run” unde face o echipa ciudata, dar interesanta cu Charles Grodin. Jack Walsh este un vanator de recompense cu un simt al umorului deosebit care face ca acesta sa fie un rol remarcabil.
Scena din masina “am putea fi prieteni cu adevarat” este aproape improvizata.
8. Louis Gara – Jackie Brown (1997)
Regie: Quentin Tarantino
Intr-o lume a depravatilor cu vieti care mai de care mai lamentabile cineva trebuie sa pice de prost. El e Louis Gara si De Niro il interpreteaza de minune, imbinand o tristete prostanaca in privirea celui care stie ca e un ratat, o furie violenta a fostului condamnat si teama ca partenerul sau l-ar putea ucide intr-o clipita. Si totusi, cand vine acel moment, Louis e prea distras ca sa-l preconizeze.
A vrut initial rolul lui Max Cherry interpretat de Robert Forster, dar Tarantino i l-a oferit pe Louis.
7. Johnny Boy – Mean Streets (1973)
Regie: Martin Scorsese
Un tanar fermecator in fruntea caruia scrie necazuri, care trebuie sa supravietuiasca crimelor din Mica Italie. De Niro explodeaza in acest film, el jucand in extreme, un barbat nebun si intens, un 'armasar' cuceritor ca mai tarziu sa ajunga un proxenet obraznic.
Si-a improvizat majoritatea dialogurilor, mai ales duelul cu Harvey Keitel.
6. James Conway – Goodfellas (1990)
Regie: Martin Scorsese
Un criminal in serie extrem de fermecator caruia-i place meseria sa, Conway seduce atat pe Henry Hill, cat si publicul spectator. Regizorul ii ofera actorului preferat moment dupa moment: un zoom in slow motion in care poti vedea ochii unui ucigas cu multe mandate ale mortii, neajutoratul, reactia unui copil pe care o are cand afla de moartea lui Tommy, tipul asta nu-i doar grozav, e genial!
Adevaratul Henry Hill sustine ca De Niro l-a bombardat cu telefoane pentru a afla mai multe despre adevaratul Conway.
5. Vito Corleone – The Godfather: Part II (1974)
Regie: Francis Ford Coppola
Este un rol pe care multi l-ar refuza. Iti trebuie o tarie de otel pentru un rol atat de emblematic ca cel din Nasul, De Niro nu numai ca se potriveste cu Brando, dar reuseste sa aduca noi dimensiuni in interpretare ceea ce i-a adus un Oscar la fel ca si lui Brando. Ii ofera lui Vito o inteligenta tacuta, un umor confuz si o putere pe care o pastreaza ascunsa, dar care explodeaza cand e nevoie.
De Niro a petrecut timp in Sicilia pentru a capata accentul potrivit.
4. Travis Bickle – Taxi Driver (1976)
Regie: Martin Scorsese
Vorbesti cu el? Nu ti-am recomanda. Omul singuratic al lui Dumnezeu, insomniacul bantuit de amintirile razboiului din Vietnam, este o maiestrie de rol: frustrare, manie, dezgust, izolare si sociopatie, De Niro se asigura ca Travis transmite toate acestea printr-o singura privire. Tot filmul este un suspans incredibil de suportat in care Travis clocoteste urmand ca la final sa erupa in fantani de sange.
Pentru a-si pregati rolul a lucrat ca taximetrist in ture de 12 ore in New York.
3. Michael Vronsky – The Deer Hunter (1978)
Regie: Michael Cimino
Personajele de zi cu zi si De Niro nu se potrivesc deloc. In schimb, in rolul de lider modest al unor mucitori la o moara de otel care se pregatesc sa-si faca datoria pentru tara, se descurca intr-atat incat sa primeasca un Oscar. Dar odata ce vanatorul de caprioare ajunge in Vietnam, filmul devine antrenant si De Niro alimenteaza printr-un rol emotionant, devastator. Ca de obicei, acesta are o ultima sansa si se foloseste de ea.
A petrecut timp printre muncitorii din morile de otel pentru a se pregati pentru rol.
2. Rupert Pupkin – The King of Comedy (1983)
Regie: Martin Scorsese
Obsedat si obosit, intr-o lume inundata de reality show-uri, Pupkin arunca o privire cu 30 de ani inainte. Visul sau de a ajunge regele comediei ii ofera lui De Niro sansa sa realizeze cel mai patetic si monstrous rol al sau. Intr-o lume care imbina fantezia si realitatea cruda, Pupkin incepe un joc al negarii si se arunca intr-o bravada stupida in care ajunge in rolul de rapitor.
Pentru a primi raspunsul nervos si corect din partea colegului sau de platou, Jerry Lewis, De Niro l-a socat pe acesta cand a inceput sa spuna o serie de injuraturi antisemite.
1. Jake La Motta – Raging Bull (1980)
Regie: Martin Scorsese
Rolul care l-a incununat pe De Niro cu trofeul de campion al actorilor din categoria grea este de departe, Jake La Motta. A imbinat perfect nebunia cu metoda de bataie a celebrului boxeur si a surprins si interpretat un portret al violentei si al pedepsei, un caracter auto distructiv care-si rateaza destinul intr-o constienta debordanta.
De Niro s-a ingrasat 30 de kg pentru acest rol, a trait si s-a antrenat cu insusi La Motta. Boxeurul sustine ca De Niro ar fi putut ajunge la profesionisti.