marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Adieu au Samourai! Alain Delon a murit la 88 de ani

Titanul cinematografiei franceze s-a stins „fără regrete”, declarându-se dezgustat de aceste vremuri în care „totul este fals, totul este deformat“.

Adieu au Samourai! Alain Delon a murit la 88 de ani
Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani, au anunțat azi dimineață cei trei copii ai săi într-o declarație comună pentru AFP.
 
„Alain Fabien, Anouchka și Anthony, împreună cu (câinele său) Loubo, sunt profund întristați să anunțe moartea tatălui lor. El s-a stins din viață în liniște în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi și de familia sa. (…) Familia sa vă roagă să îi respectați intimitatea în această perioadă de doliu extrem de dureroasă”, se arată în comunicat.
 
Alain Delon, poate cel mai elegant actor francez care a jucat în unele dintre cele mai bune filme europene din anii 1960 și 1970, suferea de probleme de sănătate în ultimii ani și a suferit un accident vascular cerebral în 2019.
 
Cu o filmografie care se mândrește cu titluri precum „Rocco și frații săi” (1960) și „Leopardul” (1963) de Luchino Visconti, „Purple Noon” (1960) de René Clément, „Eclipsa” (1962) de Michelangelo Antonioni, „Mr. Klein” (1976) de Joseph Losey și „Le Samouraï” (1967) și „Cercul roșu” (1970) de Jean-Pierre Melville, Delon a onorat mai multe filme de artă considerate acum clasice.



 

 
Interpretările sale, adesea în roluri de bărbați seducători plini de frământări interioare, au fost marcate de izbucniri bruște de violență și emoție, un fond caracteristic filmelor franceze și italiene din perioada postbelică. 
 
Însă, deși a fost un idol al matineului în Europa, iar publicul l-a poreclit „varianta masculină a lui Brigitte Bardot, Alain Delon nu a reușit niciodată să devină un star la Hollywood. S-a mutat acolo în 1964, semnând contracte cu MGM și Columbia și făcând un total de șase filme, printre care „The Yellow Rolls-Royce” (1964), cu Shirley MacLaine; thrillerul „Once a Thief” (1965), cu Ann-Margret și Jack Palance; filmul „Texas Across the River” (1966), cu Dean Martin; și filmul „Lost Command” (1966), cu Anthony Quinn, despre războiul din Algeria. Cum, însă, nu a reușit să se impună, a plecat în 1967, pentru a juca în curând în filmele polițiste „Clanul sicilian” (1969) și „Borsalino” (1970), ambele succese de box office în Franța – ulterior urmărite ca filme cult și în restul lumii.
 
Alte momente importante din anii '60 au inclus „Eclipsa”, în care a jucat alături de Monica Vitti; filmul lui Henri Verneuil, „Any Number Can Win” (1963), în care a jucat rolul unui tânăr gangster ambițios alături de legenda franceză Jean Gabin; și capodopera siciliană epică a lui Visconti, „Leopardul”, cu Burt Lancaster și Claudia Cardinale. Acest film a câștigat Palme d'or la Cannes în 1963 și i-a adus lui Delon singura sa nominalizare la Globul de Aur.
 
Lucrările sale din restul deceniului au inclus alte câteva eforturi memorabile: noir-ul dur al lui Alain Cavalier „The Unvanquished” (1964), pe care Delon l-a și produs; saga din Al Doilea Război Mondial „Is Paris Burning?” (1966), care l-a reunit cu Clément și a avut o distribuție internațională plină de vedete, printre care Orson Welles, Leslie Caron și Kirk Douglas; drama sexy în trei mâini a lui Deray, „The Swimming Pool” (refăcută sub titlul „A Bigger Splash” în 2015), cu Schneider și Jane Birkin.
 
A făcut mai puține filme începând cu anii 1980: adaptarea lui Proust a lui Volker Schlöndorff, „Swann in Love” (1984), povestea romantică melancolică a lui Blier, „Our Story” (1984) și neofilmul noir deconstruit al lui Jean-Luc Godard, „Nouvelle Vague” (1990).
 
Cel mai mare succes de box office al lui Delon a venit în 2008, când l-a interpretat pe Julius Cesar în superproducția de benzi desenate „Asterix la Jocurile Olimpice”, care a avut încasări de peste 130 de milioane de dolari.
 
În plan amoros, după logodna sa din 1959 cu Romy Schneider, Delon s-a iubit cu cântăreața Nico de la The Velvet Underground. Ea l-a născut pe Christian Aaron Boulogne (născut în 1962), pe care Delon  nu l-a recunoscut ca fiu și care a fost ulterior adoptat de părinții actorului. În 1964, el s-a căsătorit cu actrița Francine Canovas, care și-a schimbat numele în Nathalie Delon și a jucat în „Le Samouraï”, cei doi devenind și părinții lui Anthony Delon, chiar în acel an.
 
Apoi, actorul a început în 1968 o relație lungă cu actrița Mireille Darc, cu care a jucat în „Borsalino”. Iar în 1987, a început să se întâlnească cu modelul olandez Rosalie van Breeman, cu care a avut doi copii, pe Anouchka Delon și pe Alain-Fabien Delon.


 

 
Recent, cei trei copii ai săi s-au certat cu privire la îngrijirile sale medicale și la gestionarea averii lui, iar în februarie 2024, poliția a găsit 72 de arme de foc (nu avea permis pentru niciuna dintre ele) și peste 3.000 de cartușe în locuința sa din Douchy-Montcorbon, la sud de Paris. Din păcate, toate discuțiile apărute pe finalul vieții sale l-au dezgustat și l-au însingurat. „Voi părăsi această lume fără regrete“, spunea el, declarându-se dezgustat de aceste vremuri în care „totul este fals, totul este deformat“.
 
FOTO: Profimedia

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies