marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pierdere uriașă pentru teatrul românesc! A murit Ileana Stana Ionescu

Marea stea a scenei românești s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani.

Pierdere uriașă pentru teatrul românesc! A murit Ileana Stana Ionescu
Ileana Stana Ionescu, una dintre artistele legendare ale teatrului și cinematografiei românești, a murit astăzi, la spital, în urma unei îndelungi suferințe.
 
Soțul acesteia, actorul Andrei Ionescu, a confirmat faptul că aceasta era internată. „Ileana s-a simțit extrem de slăbită și am sunat la salvare, să vină să vadă ce are. După un consult medical, cei de pe Salvare ne-au spus și ne-au recomandat că cel mai bine este să meargă la spital, să se interneze, pentru a o întări puțin, după care marți o externează, o să iasă din spital și totul o să fie OK”.
 
Vestea teribilă a fost data de actrița Alexandra Velniciuc pe rețelele de socializare: „Dumnezeu să o ierte și să îi odihnească sufletul!Și datorită ei am ales această profesie!”, a scris actrița pe Facebook.
 
„Dumnezeu să o odihnească! O generație dispare încet, încet... ”, a comentat și Iuliana Marciuc, care a avut-o invitată în emisiunea „Confesiuni”.



 

 
Născută pe 14 septembrie 1936 în Brad, județul Hunedoara, dintr-o mamă cu origini italiene, Ileana Stana Ionescu a rămas orfană de tată la vârsta de doar 6 ani, când acesta a murit pe front, în al Doilea Război Mondial. Ulterior ea și-a petrecut copilăria și adolescența în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul.
 
Inițial atrasă de o carieră jurnalistică, i-a fost clar că drumul ei avea să fie în actorie după ce a jucat într-o piesă de Molière, unde a fost văzută şi plăcută. Apoi a dat concurs la Teatrul din Piatra Neamţ, unde a și rămas câţiva ani. Întâlnirea cu Radu Beligan i-a schimbat însă radical drumul. Faimosul actor a sfătuit-o să vină la Teatrul Naţional din București, unde s-a remarcat din anul 1965.



 

 
A jucat roluri importante, printre care: Fraulein - „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba - „Troienele”, Doica - „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia - „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013). Dar şi pentru interpretări remarcabile în pelicule precum: „Cuibul de viespi” (1987), „Cucoana Chiriţa” (1986), „Aici nu mai locuieşte nimeni” (1995), „Dumbrava minunată” (1980).


 

„Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale”

, au notat și cei de la Teatrul Național din București. „Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.”, au transmis reprezentanții TNB.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies