marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

VIDEO Filmele care-ti sparg capul. 10 filme inteligente care te lasa fara replica!

Exista mai multe tipuri de filme, cele care spun spectatorului exact ce sa faca printr-o naratiune clara, cele mai subtile si cele care lasa o urma de… confuzie.

VIDEO Filmele care-ti sparg capul. 10 filme inteligente care te lasa fara replica!

Genul de filme care te poarta intr-o calatorie cinematografica neconventionala pe un teritoriu extrem de personal ce apartine viziunii regizorului.

Precursorul thrillerelor psihologice, “Cabinetul Doctorului Caligari” din 1920, in regia lui Robert Wiene spune povestea somnambulului Cesare care sub hipnoza doctorului Caligari devine autorul unor crime misterioase. Povestea este halucinanta, decorul expresiv, chipurile sunt pictate, contraste puternice si finalul deschis… care lasa spectatorul intr-o suspensie si ii ofera optiunea alegerii.

Filmul “PI” in regia lui Darren Aronofsky este atat de derutant, incat la final te trezesti cu unghiile roase si cu vibratii in plex. Muzica lui Clint Mansell este acaparatoare si obsedanta, in ton cu personajul principal. Un matematician paranoic cauta un numar care va dezvalui machetele universale prezente in natura.

In 2009 Jaco Van Dormael semna regia pentru filmul “Domnul Nimeni”. Din pacate in Romania filmul nu a avut cine stie ce succes, poate si din cauza povestii destul de greu de urmarit. In 2092 batranul Nemo povesteste viata sa unui reporter. Din cauza varstei, 118 ani, acesta este deseori confuz. Vedem trei puncte de vedere: la varsta de 9 ani cand parintii se despart, la varsta de 16 si la 34. Povestile nu-s finite, ele se schimba odata cu deciziile personajului. Greu de urmarit, derutant, dar cu impact puternic la final.

Vincent Cassel si Monica Bellucci formeaza un cuplu extrem de senzual in “Ireversibil” in regia lui Gaspar Noe. Filmul povesteste invers o experienta traumatizanta a unei femei care este violata brutal. Sotul sau porneste in cautarea faptasului. Gaspar Noe este cunoscut pentru imaginile sale socante si pentru modul sau erotic de exprimare a ideilor. O succesiune de secvente halucinante filmate cu o camera din mana, mult sex, multa violenta si multe droguri.

Din 1929 si pana astazi, colaborarea dintre Salvador Dali si Luis Bunuel ,“Cainele Andaluz”, n-a putut fi explicata. O suita de imagini montate dinamic – cea mai cunoscuta este lama care taie un ochi – cu efect halucinant si hipnotic. Multe simboluri ale celor doi artisti, multe fobii si franturi de vise, cunoscatorii operelor celor doi sunt cei mai in masura sa inteleaga filmul.

Filmul “Memento” al lui Christopher Nolan trebuie vazut cu mintea limpede atat este de intortocheat este. Nici macar popcorn sa nu mancati pentru ca va distrage atentia si trebuie sa fiti concentrate si focusati pe detalli. Un barbat care sufera de pierderea memoriei pe termen scurt isi tatueaza informatiile necesare pentru a-l gasi pe cel care i-a omorat sotia. Filmul nu are fir narativ clasic, ci intercaleaza scene din present cu scene din trecut.

Acelasi Nolan vine in 2010 cu “Inception” si prezinta o lume in care tehnologia poate patrunde in mintea omului prin intermediul viselor. Un hot de vise abil are sansa sa-si rascumpere pacatele primind cea mai grea misiune: inception-ul, adica sa insereze ganduri in mintea unui om, prin intermediul viselor.

Martin Scorsese realizeaza drama “Shutter Island” 2010. Oamenii s-au impartit in doua categorii: cei care-l considera o capodopera si cei care-l considera slab. Ei bine, filmul merita pe deplin! Nu numai ca pe tot parcursul lui sunteti prinsi intr-o poveste naucitoare, dar deveniti parte din ea, incercad sa descoperiti adevarul. Finalul deschis a trezit (din nou) controverse. Povestea este a unui detectiv care vine la un institut de boli mintale in cautarea unei criminale.

Un alt film care cu siguranta o sa va transmita o stare ciudata este “Fight Club”, regizat de David Fincher. Este unul dintre cele mai bune roluri interpretate de Brad Pitt. Un angajat al unei companii de automobile sufera de insomnie. Doctorul refuza sa-I prescrie pastile si-l trimite la un grup de suport. Viata lui monotona se schimba radical, incepe sa traiasca liber si patrunde intr-un joc al unor lupte mortale devenind membru in clubul de lupte.

Christian Bale a atras atentia cu celebrul sau rol din filmul “Masinistul”, in regia lui Brad Anderson. Un muncitor intr-o fabrica nu a mai dormit de un an de zile si ajunge sa se indoiasca de propria sanatate mentala. Personajul este un dubios, Bale a slabit enorm pentru rolul acesta. Pe tot parcursul filmului incerci sa descoperi motivul pentru care nu a mai inchis un ochi de atata vreme.

Vizionare placuta!


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies